Veelgestelde vragen

Voor de installatie

Hoe kan ik de status van mijn aanvraag bijhouden?

Via ons huurdersportaal kun je bijhouden wat de status is van jouw aanvraag.

Wie plaatsen de zonnepanelen?

De zonnepanelen worden geplaatst door Ecorus Home. Ecorus Home plaatst al meer dan 10 jaar zonnepanelen bij woningen van woningbouwcorporaties.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat je meedoet! Nadat je hebt aangemeld neemt Ecorus Home ongeveer 12 weken na ontvangst van de akkoordverklaring contact met je op voor het inplannen van een schouw. Tijdens de schouw bekijkt de installateur hoe de kabels van de zonnepanelen naar de meterkast geplaatst kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar de staat van het dak. Bij het bespreken van het kabeltraject houden wij zo veel mogelijk rekening met uw wensen. De afspraak duurt gemiddeld een half uur.  

Na de schouw neemt Ecorus Home contact met je op voor het inplannen van de installatie. De installatie wordt ongeveer twee weken van tevoren ingepland. De installatie zelf duurt gemiddeld vier uur.

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen bespaar je geld op jouw energierekening. De besparing op jouw energierekening is hoger dan de servicekosten die je betaalt aan jouw woningcorporatie. Hierdoor bespaar je uiteindelijk geld.

Hoe is de jaarlijkse besparing berekend?

De opbrengst is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, aantal zonuren, de oriëntatie van de woning en de hellingshoek van jouw dak. Daarnaast ligt het aantal zonuren in de buurt van de kust vaak ook wat hoger dan in het binnenland. Ook treedt er jaarlijks een verlies van ongeveer 0,5% per jaar op door veroudering van de zonnepanelen. Wilt u concreet weten wat je gaat besparen? Neem dan contact op met ons voor een precieze berekening.

Kan ik gelijk beginnen met het besparen op mijn energierekening?

Ja, dat kan! Als je direct wilt beginnen met het besparen op jouw energierekening kan je jouw maandbedrag direct na installatie verlagen bij jouw energieleverancier. Je kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te wijzigen. Je krijgt dan aan het einde van het jaar geld terug van jouw energieleverancier (bij gelijk gebruik).

Wie gaat de zonnepanelen installeren?

De zonnepanelen worden geplaatst door Ecorus Home. Ecorus Home plaatst volledig zwarte panelen. Hierdoor kunnen ze relatief veel energie opwekken.

Hoe wordt het aantal zonnepanelen dat op mijn dak past bepaald?

Met software meet en berekent Ecorus Home hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen. Er wordt rekening gehouden met dakramen, pijpjes of andere objecten op het dak. Daarnaast wordt er gekeken naar de schaduw die eventueel op de zonnepanelen kan vallen door bijvoorbeeld bomen. Op basis van deze gegevens wordt een keuze gemaakt hoeveel panelen passen en hoe het systeem op jouw dak de meeste energie gaat opwekken.

Is zonne-energie veilig?

De producten die gebruikt worden zijn gecertificeerd op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben ze een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat. 

Tijdens de installatie

Waar komt de omvormer te hangen?

Afhankelijk van jouw woning en de afspraken met de woningcorporatie wordt er een micro- of stringomvormer gebruikt. De stringomvormer wordt geplaatst op de bovenste verdieping van de woning, aan de kant waar ook jouw zonnepanelen worden geplaatst. Micro-omvormers plaatsen wij onder de zonnepanelen.

Hoe worden de kabels geplaatst in mijn woning?

Nadat je de akkoordverklaring hebt ingevuld komt onze installateur thuis bij langs om het kabeltraject te bespreken. Hoe het kabeltraject er precies uit komt te zien is dus afhankelijk van jouw woning. Tijdens het bespreken van het kabeltraject geeft onze installateur ook aan welke ruimtes vrij moeten zijn bij de plaatsing van de zonnepanelen. De kabels worden geplaatst in een buis. ‌‌Goed om te weten: het kabeltraject wordt niet langs de buitenkant van jouw woning of onder de grond geplaatst. Ook komt het soms voor dat het kabeltraject tijdens de installatie anders wordt dan eerder is besproken.

Wat gebeurt er tijdens de installatie?

Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geplaatst wordt er een waterdichte doorvoer gemaakt naar de bovenste verdieping van jouw woning. Als er een stringomvormer wordt gebruikt, dan plaatsen wij deze samen met de Eleena meter op de bovenste verdieping van jouw woning. Micro-omvormers zitten onder de zonnepanelen. Om de opgewekte energie terug te kunnen leveren in het elektriciteitsnet worden de zonnepanelen via een kabel gekoppeld met jouw meterkast. De installateur van Ecorus Home is hiervoor maximaal vier uur in jouw huis en op het dak bezig. Na de installatie geven zij uitleg over hoe jouw installatie werkt.

Heb ik veel rommel van het installeren van zonnepanelen?

Nee, je hebt geen rommel bij het installeren van de zonnepanelen. Na installatie ruimen de installateurs netjes alles voor je op. 

Hoe worden de zonnepanelen vastgemaakt aan het dak?

De montage gebeurt op de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. Er hoeven geen nieuwe pannen op het dak geplaatst te worden.

Waar worden de zonnepanelen op het dak geplaatst?

We plaatsen de zonnepanelen zo hoog mogelijk op het dak. Daarbij wordt gekeken naar de relatie met de rest van de straat. Bij voorkeur ontstaat een gelijk en rustig straatbeeld. 

Na de installatie

Ik heb een brief van mijn netbeheerder ontvangen over het aanmelden van mijn zonnepanelen. Wat moet ik doen?

Ecorus Home meldt jouw zonnestroominstallatie aan bij www.energieleveren.nl. Zij informeren jouw energieleverancier en netbeheerder. In verband met de administratieve verwerking duurt dit twee weken. Je hoeft je echter geen zorgen te maken; de zonnepanelen wekken wel al stroom op vanaf het moment van installatie. Als je na het plaatsen van de zonnepanelen door Ecorus Home toch een brief (of herinnering) van jouw netbeheerder ontvangt waarin u gevraagd wordt de gegevens van jouw zonnepanelen aan te leveren hoef je hier niets mee te doen. Zoals hierboven aangegeven gaat de verwerking automatisch en heeft deze informatie elkaar gekruist.

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Via de Eleena Zonmeter kun je de opbrengst van de zonnepanelen bekijken. Dat kan via de website of via de app op jouw mobiele telefoon of tablet. Ook kun je op de Eleena zonmeter via een display de prestaties van de installatie aflezen. Je ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt op afstand continu gemeten en gecontroleerd door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat jouw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar de installateur. Deze neemt vervolgens contact met je op voor een servicebezoek.

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben geen onderhoud of schoonmaak nodig. Door de speciale coating blijven de panelen schoon. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken. De werking van de panelen kun je controleren via de Eleena Zonmeter. Ook houdt Ecorus Home de opbrengst van jouw systeem in de gaten en nemen wij contact op zodra hier wat in verandert.

Hoe zit het met salderen en de terugleverkosten?

Salderen

Zonnepanelen wekken stroom op. Een deel van deze stroom verbruik je zelf voor bijvoorbeeld jouw wasmachine. De overige stroom die je niet verbruikt, wordt teruggeleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Op jouw jaarafrekening wordt de teruggeleverde stroom weggestreept tegen de afgenomen stroom. Dat heet salderen.  

Wat zijn terugleverkosten?
Voor het terugleveren van stroom betaal je terugleverkosten. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom (kWh) die je teruglevert. Die hoeveelheden verschillen per energieleverancier.